fbpx

Wat is een goede domeinnaam?

.nl, .com, .info of…?

Als je bedrijf zich alleen op Nederland richt kies dan een .nl domeinnaam. Een .com is geschikt voor bedrijven die internationaal opereren. Aan de extensie leidt Google af op welke markt het bedrijf gericht is. Als je in Nederland via een Google iets zoekt zullen de .nl websites dan ook een hogere ranking krijgen.

Eenvoudig te onthouden

Kies een domeinnaam die eenvoudig te onthouden is. Het lijkt een open deur, maar er zijn genoeg bedrijven die bijvoorbeeld bedrijfsnaambv.nl laten registreren. Dit geldt ook voor de extensie, bezoekers verwachten als eerste een .nl. De bezoeker kan zo op een andere website terecht komen als jouw domeinnaam eindigt op .com of .info.

Trefwoorden

Google geeft websites met het zoekwoord in de url een hogere ranking. Stel de internetters zoeken op “theezakjes”, dan is de domeinnaam “www.theezakjes.nl” de beste domeinnaam die je kan hebben.

De vraag is dus of je je bedrijfsnaam of je productnaam als domeinnaam moet kiezen. Ideaal gezien zouden deze twee hetzelfde moeten zijn. Het bedrijf Instructiefilm.nl heeft ook de website www.instructiefilm.nl. Ook is instructiefilm een woord waar klanten op zoeken. De ideale situatie dus.

Denk dus wel goed na wat je producten en diensten zijn en waar de mensen op zoeken. Kijk hierbij ook vooruit. Als je in de toekomst nieuwe diensten/producten gaat aanbieden, kies dan een trefwoord wat past bij alle diensten/producten.

Alleen letters en cijfers

Een domeinnaam is beperkt qua mogelijkheden als het gaat om vreemde tekens. Je mag eigenlijk alleen letters en cijfers en het koppelteken (-) gebruiken. Als je via telefoon je domeinnaam door wil geven is een koppelteken altijd lastig. Bedoel je het ‘min-tekentje’ of het ‘liggend streepje’. Daarom zou ik een koppelteken niet adviseren.

Zorg voor een duidelijke spelling

Namen met een populaire spelling (verbastering) van het origineel kunnen verwarring scheppen. Mensen horen de naam, maar het is niet meteen duidelijk hoe je het schrijft. Hetzelfde geldt voor gebruik van cijfers in de naam zoals www.transport4you.nl, www.2youhosting.nl of www.2late.nl. Ook het gebruik van de 0 (nul) kan verwarring oproepen met de O (letter O).

Geen merknamen

Het registreren van een domeinnaam kan onrechtmatig zijn als je daardoor profiteert van de reputatie van een merknaam van een ander. Ook als die ander geen merk heeft geregistreerd!

Registreer ook foute domeinnamen

Als woorden vaak foutief worden geschreven of anders worden uitgesproken, registreer dan ook de foute naam. Hierdoor komen bezoekers toch bij jouw website uit.

Domeinnaam nog vrij

Controleer goed of een domeinnaam nog vrij is en leg deze tijdig vast. Er zijn altijd meerdere kapers op de kust en het is zo jammer als je een mooie bedrijfsnaam/domeinnaam bedacht hebt en dat later blijkt dat deze niet meer beschikbaar is.

Handige links

Stichting Internet Domeinregistratie www.sidn.nl
Vimexx www.vimexx.nl/domeinnaam
Handelsregister Nederland (KvK) www.kvk.nl

 

Heeft u hulp nodig bij het vinden van een juiste domeinnaam? OpvallenT wil u hierbij graag ondersteunen. Neem gerust contact op.

Archieven